Martinique

 
Det är efter mitt livs längsta inrikesflygning jag landar på Martinique i Västindien. Då ön tillhör Frankrike och faktiskt också är en del av EU, gör det innevånarna här till franska landsmän. Man betalar med Euro och bilarna har franska nummerplåtar. Det är utan tvekan den gamla kolonialhistorien som gör sig starkt påmind. Franskt territorium må så vara, men det är nog mest i de praktiska och politiska aspekterna, för Martinique är något helt annat än rödvin, baguetter och tournedos.
 
Lägenheten som vi hyr ligger i byn Troi-Ilets, på öns sydvästra del. En sömnig plats intill havet där stress och storstadsliv känns väldigt långt borta. Här spenderas eftermiddagarna med att spela tärning på den stora verandan som vätter mot havet tillsammans med ett glas Punch. Det är det man dricker här, Punch, rom med en skiva lime och syrup gjord på sockerrör. Som många utav de andra karibiska öarna har även Martinique en betydande produktion av rom. Vi hyr en bil och beger oss till öns norra del och producenten Depaz som har anor från 1651.
 
 
Depaz producerar så kallad Rhum Agricole, vilken representerar endast 3% av världens rom framställning. Det är en relativt dyr process eftersom man bara använder sig av "the blue cane" eller "det blå sockerröret" som är svårodlad och endast skördas en gång per år, men som i sin tur har en mycket balanserad sockerhalt som är grunden till en förstklassig rom. Detta till skillnad från den industriella framställningen där man använder sig av billigare och mer snabbväxande sockerrör. Vidare har Depaz så kallad AOC status, vilket garanterar att produkten består av 100% sockerrörsaft och att inga smak eller färgämnen tillsatts, vilket annars är ofta förekommande.
 
 
När sockerröret skördats pressas det på saft som sedan fermenteras, eller jäser, och destilleras. Alltså precis som andra spritdrycker. Därefter lagras rommen på ekfat och det är här den får sin karaktär. Som alla vet är det ett visst spill i att lagra destillat, det så kallade "angel's share" eller avdunstningen. I Skottland räknar man med 1-2% avdunstning, medan den siffran i Karibien kan nå upp till 10%. Detta beror på det varma och fuktiga klimatet. Huruvida änglarna har andra dryckesvanor här låter jag vara osagt.
 
 
Jag är mycket förtjust i rom och vill slå ett slag för denna dryck. Inte bara som en trogen medlem i var mans barskåp, men som ett förstklassigt destillat att njuta av precis som whiskey eller cognac. Jag hittar fantastiska toner från fatlagringen i rommen som gör den minst lika intressant som klassikerna.
 
Den som letar efter långa öde stränder har kommit helt fel, för stränderna på Martinique är små, mycket små. Det finns däremot gott om gömda stränder och det är enkelt att ta lokalbussen runt ön och utforska dessa. Fisk och skaldjur serveras dagsfärskt på små restauranger i byarna man passerar, och det tar inte lång tid innan man finner sig själv sittandes på den lokala baren och dricker Punch med byns farbröder. Vi drar vidare för ett stopp i Fort-de-France, som är öns huvudstad. Här finns allt man kanske inte hittar i de mindre byarna som klädbutiker, supermarkets osv. Jag måste såklart, nyfiken som jag är, förbi den lokala marknaden. Jag får en handfull färska vaniljstänger för 5€ och tror nästan inte det är sant. Om tanten bara visste vad folk i Sverige betalar för denna vara.
 
 
För att avsluta resan bestämmer vi oss för att ta en dag till sjöss och följer med en segelbåt till grannön St. Lucia som ligger ett par timmars seglats söderut. Här besöker vi ett kakao plantage och får förklarat hur framställningen går till. Kakao precis som sockerrör och kokosnöten är ju som bekant viktiga exportvaror. Är man som jag matintresserad, eller rättare sagt har ett intresse för produkters ursprung och framställning, är detta himlen på jorden.
 
Kapten på segelbåten
 
Att resa till Martinique är enkelt och Air France har dagliga avgångar till Fort-de-France från Paris Orly. Ingen passkontroll sker som tidigare sagt då Martinique är franskt territorium. Självklart finns hotell att boka i alla prisklasser, men jag vill rekommendera att hyra en lägenhet eller ett hus. HomeAway är bra ett exempel på boendealternativ via privata ägare som hyr ut till bra priser.