Casablanca

 
 
Marockos största stad och hem till över tre miljoner människor. För många en plats man bara passerar som hastigast på väg någon annanstans. För mig är staden en pärla som jag nästan vågar kalla mitt favorit resmål. Den som reser hit med förhoppning om att uppleva 1930-talets romantik från filmen med samma namn kommer troligtvis att bli besviken, kanske heller inte så konstigt eftersom filmen spelades in i Hollywood och inte i Marocko. Dock kan man besöka Rick's Café på 248 Boulevard Sour Jdid, en kopia av restaurangen från filmen där Sam spelar As times goes by medan du kan njuta av god mat, utmärkta cocktails, champagne och en bar som erbjuder ett fint sortiment av kubanska cigarrer. Det behövs kanske inte sägas att Ingrid Bergman och Humphrey Bogart ständigt rullar på vita duken här. För den som är lika förälskad i filmen som jag, kan jag verkligen rekommendera ett besök på Rick's Café, något turistigt, men definitivt en upplevelse för den som vill andas en smula glamour från gamla tider.
 
Mosaik
 
Inget besök i Casablanca är komplett utan att uppleva den ståtliga moskén Mohammed II som så vackert ligger vid atlantkusten. Med sina 210 meter har den världens högsta minaret och själva moskén är den största i Africa och kommer på sjunde plats i världen. Detta mästerverk har plats för över 100.000 människor till bön. För mig är det en otroligt vacker och nästan magisk plats där staden, havet och himlen möts, en plats som är svår att beskriva i ord som och måste upplevas med egna sinnen.
 
Moské Mohammed II
 
Har man som jag en stor kärlek till havet tar man enkelt spårvagnen till Ain Diab Plage. En utmärkt plats för en paus från stadens puls. Atlanten, promenader längs stranden, restauranger med fisk och skaldjur - den perfekta kombinationen för en avkopplande eftermiddag. Senare på kvällen längs Boulevard d'Ocean Atlantique och Boulevard de la Corniche öppnar barer och restauranger för den som vill utforska Casablancas uteliv. Ett måste är Le Basmane, en restaurang med fantastisk mat som tillhör hotellet Club Val d'Anfa. Här får man under middagen uppleva belly dance på nära håll. Det är den perfekt början på en utekväll för att sedan dra vidare till Rose Bar, en klubb som ligger precis intill havet i La Corniche.
 
 Ain Diab Plage
 
 La Corniche
 
 Le Basmane
 
 Belly Dance
 
Vaknar man dagen efter lite trött och sliten efter nattens bravader är det en god idé att leta upp ett Hammam. Glöm allt du vet om spa, massage och behandlingar. Efter att ha badat Hammam kommer du inte vilja prova något annat. Min favorit i Casablanca heter Hammam Ziani. Det hela börjar med ca 15 minuters ångbad för att öppna upp porerna i huden. Sedan skrubbas hela kroppen för att avlägsna alla döda hudceller. Därefter följer tvålmassage, lerinpackning och sedan tvätt av hår och kropp. Män för sig och kvinnor för sig. Man kommer ut som en ny människa och reda att möta dagen!
 
För den som gillar shopping är Casablanca fullt av överraskningar, vill man kan man bege sig till Morocco Mall, Africas största shoppingcenter. Själv föredrar jag dom lokala mat- och antikmarknaderna. Fulla av naturprodukter, oliver, savon noir och självklart thé a la menthe - mint te som dricks flitigt här. Kan med fördel kombineras med marockanska bakverk fyllda av honung och nötter. Casablanca är fyllt av smaker och dofter. I varje gathörn finns något att äta och restauranger finns det gott om, överallt. Cous cous med lamm eller fisk tillagat i tajine är något av en nationalrätt och får absolut inte missas!
 
 Marknad
 
 Cous cous
 
 Thé à la Menthe
 
 Casablanca en modern storstad och är finns alla stora hotellkedjor representerade. Boendealternativen är många, från enklare övernattningsalternativ till femstjärniga hotell. Mitt självklara val är Hôtel Central i Medina, den gamla stadsdelen. Ett enkelt och billigt tvåstjärnigt hotell med god frukost och trevlig personal.
 
 Medina
 
 Från Stockholm och Köpenhamn flyger Royal Air Maroc direkt till Casablanca och resan tar ca fem timmar. Utmärkt service ombord och bekvämt med direktflyg. Air France flyger också till Casablanca men då via Paris. Är man redan på resande fot i Europa så har Easyjet bra priser till Marocko. Från Mohammed V International Airport är det enkelt och billigt att ta tåget direkt från terminalen till Casa Voyageur, Casablancas Järnvägsstation. Vill man resa vidare i Marocko byter man enkelt tåg här för vidare resa. 
 
Royal Air Maroc B737-800
 
 
 
 
 
 
 

 

Kommentera här: