Champagne

 
Vi har hyrt en bil och är påväg från Geneve till Champagne i norra Frankrike för att botanisera bland vingårdarna. Det är en fin resa genom den franska landsbygden och vi övernattar i Dijon för att tidigt nästa morgon vara på plats i byn Pierry hos den första vinmakaren Mandois. Familjen har varit verksam här sedan år 1735. Champagnefrukost kan man nog kalla det för redan klockan 10:00 har vi hunnit prova igenom sortimentet och köpt med oss en flaska av deras Victor Brut 2005. Vi promenerar sedan genom byn och slår oss ner på torget för att njuta ytterligare ett glas i solen. Därefter drar vi vidare mot byn Oger och producenten Jean Milan. Här blir vi väl mottagna av Yveline som vägleder oss genom sortimentet och fastnar framförallt för deras Blanc de Blancs Grand Cru 150, som är frisk och elegant. Vi beger oss nöjt vidare med 6 flaskor i bagaget.
 
 
 
 
 
Därefter äter vi croque monsieur till lunch på ett litet värdshus för att senare på eftermiddagen komma fram till resans höjdpunkt, Champagne Diebolt-Vallois. Vi serverade deras Blanc de Blancs på vårt bröllop och nu är vi glada att äntligen få besöka producenten. Jacques Diebolt och Nadia Vallois driver vingården tillsammans med sina barn Isabelle och Arnaud i byn Cramant, där familjen har en lång historia. Vi blir varmt mottagna och det märks med det samma att det viktiga här är kärleken till vinet. Isabelle presenterar vad huset har att erbjuda på ett engagerat och inspirerande sätt:
 
 
TRADITION: Balanserad och fräsch champagne perfekt som aperitif eller i starten av en måltid. 40% Chardonnay, 30-40% Pinot Noir, 20-30% Pinot Meunier.
 
ROSÉ: Elegant rosé champagne med inslag av hallon och röda vinbär. 27% Chardonnay, 63% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier.
 
BLANC DE BLANCS: Frisk champagne med toner av mineraler, citrus och gröna äpplen. 100% Chardonnay
 
VINTAGE: Blanc de Blancs 100% Chardonnay. Vi provar årgång 2005 som är fräsch, fyllig och elegant.
 
PRESTIGE: Blanc de Blancs 100% Chardonnay. Grand Cru. Intensiv och parfymerad med citrustoner.
 
FLEUR DE PASSION: Blanc de Blancs 100% Chardonnay. Grand Cru. Detta är husets stolthet, och jag vågar påstå att det är den bästa champagne jag provat hittills. Gjord på viner som är mellan 40-60 år gamla. Lagrad på ekfat och helt fantastiskt. Toner av honung, fat och tropisk frukt.
 
I Sverige finns ett urval av Diebolt-Vallois produkter att hitta på systembolaget från 369 kronor och uppåt. Det är enligt min mening väl investerade pengar för den som vill prova riktigt bra champagne.
 
 
 
 
EN SNABBGUIDE TILL CHAMPAGNE:
 
Det kan ibland vara svårt att förstå alla franska termer inom vinvärlden och hur druvor faktiskt blir till vin. Därför tänkte jag reda ut några av begreppen. 
 
Endast tre druvor får används vid framställning av champagne, en vit och två röda -  Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Att röda druvor används till att göra vitt vin kanske låter märkligt, men eftersom färgen sitter i skalet och man pressar druvan försiktigt och därefter avlägsnar skalet, får man ett vitt vin som slutprodukt. Detta är viktigt att ha i minnet för att förstå vissa uttryck på flaskans etikett när man ska välja champagne i butiken:
 
Blanc de Blancs - Champagne gjort på endast den vita Chardonnaydruvan
Blanc de Noirs - Champagne gjord på de röda Pinot Noir eller Pinot Meunier
Rosé - En blandning av rött och vitt
 
Torr, halvtorr eller söt? Med dessa benämningar är det lättare att hitta rätt i djungeln:
 
Doux - Mycket söt
Demi-sec - Söt
Sec - Halvsöt
Extra sec - Halvtorr
Brut - Torr
Extra brut - Mycket torr
Brut nature - Helt torr ( inget tillsatt socker)
 
 
 
Hur hittar bubblorna in i flaskan?
 
Champagnemetoden/Traditionell metod - en mycket förenklad förklaring:
 
1. De olika druvorna pressas var för sig och man tillverkar stilla vin. Dessa blandas sedan av vinmästaren.
 
2. Till den stilla blandningen tillsätter man socker och jäst och tappar sedan vinet på flaska som förseglas med en kapsyl. Nu sker den andra jäsningen och koldioxid - bubblorna, bildas. Här börjar också champagnens första mognadsprocess.
 
3. Efter att jästsvampen "ätit upp" sockret bildas en restprodukt som måste avlägsnas. Detta görs genom att placera flaska upp och ner så att fällningen lägger sig i flaskhalsen intill kapsylen. Toppen på flaskan doppas sedan i en kylvätska och isproppen som bildas med fällningen skjuts ut.
 
4. Eftersom jästen omvandlat sockret till alkohol och kolsyra är champagnen nu helt snustorr. Vill man söta vinet tillsätts en blandning av socker och vin. Därefter förseglas flaskan med en champagnekork.
 
Vidare finns andra sätt att framställa mousserande vin, tex. jäsning på tank eller läskedrycksmetoden där kolsyra tillsätt direkt i flaskan, men en förstklassig producent använder sig uteslutande av champagnemetoden. Det är också viktigt att komma ihåg att champagne endast kommer i från distriktet Champagne i Frankrike och ingen annan stans. Man kan tillverka ett mousserande vin i Kalifornien, USA med precis samma druvor och metod, men det är då endast ett mousserande vin. Alltså, allt som bubblar är inte champagne!