Ich bin ein berliner!

 
 
Om jag en dag flyttar tillbaka till Europa så står Berlin högt på önskelistan. Det är svårt att ha tråkigt här, och det passar en rastlös själ. Här gör sig historien påmind i varje del av staden, en stad som under så lång tid var delad i tu av järnridån. Det är kanske just det som idag gör Berlin så levande och rik på kultur. Här försöker man inte dölja något av det förflutna, utan tvärtom framhäva det som varit och ta till vara på det dess ärr. Därför tycker jag så mycket om East Side Gallery, en plats där något så grått och kallt som berlinmuren förvandlas till konst, kärlek och värme!
 
 
 
 
 
 
 
Precis intill muren, ett stenkast från Oberbaumbrücke, som knyter samman Kreuzberg och Friedrichshain över floden Spree, ligger Eastern Comfort Hostelboat. Det är här jag sover i Berlin. Billigt, centralt och på vatten! Jag kan faktiskt inte tänka mig att bo någon annanstans, för det är den perfekta utgångspunkten när du vill utforska Tysklands huvudstad. En promenad över bron till Kreuzberg för att hyra en cykel, sen är det bara att veckla ut kartan och trampa på! Det blir ett obligatoriskt stopp vid Rutz Winebar på Chausseestrasse 8. Här kan man njuta av fantastiska tyska rieslingviner till lika fantastiska priser. Börjar hungern att göra sig påmind är det en god idé att trampa vidare till Konnopke's Imbiß som under järnvägsbron vid U-bahn Eberwalderstrasse har serverat currywurst sedan 1930. En klassiker man bara inte får missa!
 
Eastern Comfort Hostelboat
 
Hytten
 
Konnopke's Imbiß
 
Currywurst
 
Turen fortsätter över Alexanderplatz och vidare mot Checkpoint Charlie. Berlin är fyllt av kontraster, det gamla möter det nya. Är man som jag intresserad av fd. Östtyskland och vill få en inblick i hur det var att leva vid sidan av muren kan man besöka DDR museum på Karl-Liebknecht Strasse 1. Jag är egentligen inte mycket för museum men måste erkänna att jag faktiskt tycker om utställningen som är både underhållande och informativ. Vill man istället ha en mer "hands on" upplevelse ska man utan tvekan åka på Trabi Safari. Det enda du behöver är ett giltigt körkort. Här kör du Trabant genom Berlins gator tillsammans med en guide som över radio berättar historier både om bilen och Östtyskland. Det erbjuds både kortare och längre turer och självklart får du ditt alldeles egna Trabantkörkort med på köpet!
 
 Handväxel
 
Min Trabant
 
trabi-safari.de
 
Det är som sagt svårt att ha tråkigt i Berlin. Här finns alltid något nytt att upptäcka och det finns gott om parker för picknick, bra uteliv (speciellt i Friedrichshain), god mat, konserter, underbart vin, shopping, levande historia och mycket, mycket mer! Det är en relativt billig stad och dina pengar räcker garanterat längre här än i London eller Paris. Vill man få en mer ingående guidning av Berlin finns det gott om turer där man för ett par euros till fots upplever staden. Air Berlin, Easyjet, Norwegian och SAS flyger till Berlin från ett flertal av de skandinaviska städerna och en natt på Eastern Comfort Hostalboat kostar från €15. 
 
Bist du ein berliner?

Kommentera här: