Ekologiskt på riktigt

 
 
Något som jag älskar med Mexiko är maten och tillgången på färska naturliga råvaror. Överallt finns lokala marknader och mitt kvarter är inget undantag. Jag är en flitig kund och här finner man den lokala slaktaren, frukt och grönsakshandlare, fisk, fågel och mycket, mycket mer. Det betyder också konstigt nog att mitt kylskåp för det mesta är tomt. Det låter kanske märkligt, men faktum är att jag handlar det jag behöver dag för dag, alltid färskt och inget spill! Det är en del av charmen och jag vill verkligen slå ett slag för marknadskulturen. En annan stor och viktig del i det hela är ekologi. I Sverige ser jag hur livsmedelskedjor tar fram "gröna" alternativ och samtidigt gör stora pengar på att få konsumenten att tro de verkligen köper ekologiskt. För visst är det dyrare att äta ekologiskt? Här måste jag verkligen få lov att säga min mening, även om det säker är någon som kommer bli upprörd.
 
 
Bara för att det står ekologiskt på matvaran i butiken, hur ekologiska är verkligen dom där inplastade äpplena du köper? Eller köttet som är insvept i sin förpackning? Hur är det egentligen med frysvaror? För mig går ekologi så mycket längre än bara framställning. Jag går till min lokala marknad med en tom korg som jag sedan fyller med dagsfärska produkter som jag skall använda i köket. Inga onödiga förpackningar och påsar. Min mjölk köper jag av en distributör för en bonde som producerar lokalt i en by utanför staden. Det liknar närmast gamla engelska filmer där mjölken levereras i glasflaskor. Apelsinjuice till frukost köper jag varje morgon av en man på min gata. Färskpressad direkt framför mina ögon, och kaffet är naturligtvis mexikansk.
 
 
Jag tror vi måste gå lite längre än att betala ett par kronor extra för frukten i butiken och på så vis tro vi äter ekologiskt och stilla vårt samvete. Det handlar ju även om transporter, förpackningar, mellanhänder och framför allt att främja lokala producenter. Här tror jag vi har mycket att lära av Mexiko. För mig handlar det helt enkelt om att gå tillbaka till vart vi började. Att äta lokalt och efter vad årstiderna har att erbjuda.
 
Vad äter du?